El passat divendres 25 de novembre es va celebrar a tot el món el dia per l’eliminació de la violència contra la dona. Amb aquest motiu, la comissió de gènere de l’Institut va organitzar una jornada de reflexió adreçada a tot l’alumnat de l’ESO del centre. Durant dues hores, i per cursos, tots els i les estudiants van participar en dos tallers organitzats a diferents espais, el primer a la biblioteca i el segon al gimnàs.

El primer taller, el que va tenir lloc a la biblioteca, tenia com a objectiu que els estudiants reflexionessin sobre els tipus de violència que, encara que no comportin una agressió física, al cap i a la fi també ho són. Per aconseguir-ho, s’hi va projectar una selecció de fragments del monòleg “No sólo duelen los golpes”, de Pamela Palenciano, en què l’autora reflexiona sobre aquests tipus de violència, tot explicant la seva pròpia història. A continuació, els nois i noies feien les seves aportacions sobre allò que havien sentit.

El segon taller tenia un objectiu una mica diferent: reflexionar sobre l’estereotip d’agressor masclista, i fer als alumnes plantejar-se la seva veracitat, així com enfrontar-los a una altra reflexió, en aquest cas sobre el patiment del propi agressor. S’hi van projectar fragments de la pel·lícula “A better man”, s’hi van proposar escenes de joc de rols improvisades pel propi alumnat, s’hi va debatre…

Una jornada intensa, diferent i molt participativa, que esperem quedi per la reflexió individual de tots nosaltres.