Els millors memes de la Història

Categoria: Batxillerat Escrit per Raúl García Vist: 227

Els "memes" són una de les produccions que més ràpid es converteixen en viral a les xarxes socials. Es poden fer sobre qualsevol tema: esports, música, sensacions, política...i són molt interessants perquè només amb un parell de frases i una imatge, els memes serveixen per resumir i criticar diferents situacions que, a vegades, són molt complexes d'explicar en paraules.

Encara que semblen un codi del segle XXI, realment, els "memes" han existit des dels inicis de la història, sigui en format de pintura parietal, pamflets, còmics, tires còmiques, grafits...

Avui en dia, aquestes representacions són fonts d'informació molt valuoses per als investigadors del passat. Per aquest motiu, s'ensenya als estudiants de Socials a interpretar tot tipus de fonts iconogràfiques, per exemple, és molt habitual trobar caricatures del segle XIX a les PAU.

Per treballar aquest aspecte, a l'Institut Europa fa 3 anys es va crear un compte d'Instagram amb els alumnes de 2n de Batxillerat titulat "Els millors memes de la Història". A aquest compte, els alumnes publiquen la seva interpretació personal dels esdeveniments històrics estudiats. D'aquesta manera, a més de fer publicacions molt divertides, els alumnes aprenen a analitzar i interpretar les fonts històriques, entenen la seva lògica i comprenen l'impacte que pogueren tindre a la seva època contemporània.