Visita al Parc Científic de la UB

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) –amb seu al Parc Científic Barcelona– varen descobrir l’any 2012  que la deficiència d’una única proteïna, Mitofusina 2, en les cèl·lules del múscul i del fetge en ratolins és suficient per provocar que els teixits es tornin insensibles a la insulina amb el consegüent augment de glucosa en sang. Aquestes són les dues condicions habituals prèvies al desenvolupament d’una diabetis tipus 2. L’estudi valida la Mitofusina 2 com una possible diana per al tractament de la diabetis de tipus 2.

A l’activitat  d’investigació biomèdica: Investiga amb cèl·lules i gens!”, els nostres alumnes de batxillerat han utilitzat un cultiu de cèl·lules HeLa manipulat  genèticament per a fer un assaig i seleccionar compostos que podrien ser fàrmacs potencials a l'estimular la producció de mitofusina 2 per activació dels  gens implicats.  El possible fàrmac indueix la producció de luciferina i es valora la seva efectivitat amb un luminòmetre  -aparell que mesura la quantitat de llum-.

Reference article: David Sebastián, María Isabel Hernández-Alvarez, Jessica Segalés, Eleonora Sorianello, Juan Pablo Muñoz, David Sala, Aurélie Waget, Marc Liesa, José C. Paz, Gopal Peddinti, Matej Oreši?, Sara Pich, Remy Burcelin, Manuel Palacín, Antonio Zorzano.Mitofusin 2 (Mfn2) links mitochondrial and endoplasmic reticulum function with insulin signaling and is essential for normal glucose homeostasis. PNAS 2012 [published ahead of print] March 16, 2012, doi:10.1073/pnas. 1108220109.