Professor
Darío Castro
Descripció
L’àrea de Tecnologia intenta proporcionar a l’alumnat les bases per superar òptiques parcials de la realitat tecnològica i proporcionar-los una visió tan ajustada i completa com sigui possible del paper que té la tecnologia, com una manifestació més de la cultura del nostre temps.
En aquest curs els continguts i activitats giraran al voltant de l’habitatge. Començarem amb l’estudi de la seva necessitat, evolució i conseqüències socials. Continuarem amb les consideracions i regles que han de tenir que ser contemplades en la seva construcció. Finalitzarem amb l’estudi de de les instal·lacions bàsiques i dels aspectes relacionats amb la domòtica. Finalitzarem el curs amb una introducció als sistemes automatitzats i digitals.
Com projecte transversal, construirem la maqueta d’un habitatge.
Continguts
- 1r trimestre: Tecnologia i societat
- El desenvolupament tecnològic
- L’habitatge
- 2n trimestre: Construcció d’un habitatge
- Estructura i construcció d’un habitatge
- Les instal·lacions d’un habitatge
- 3r Trimestre: Sistemes automatitzats
- Sistemes domòtics
- Electrònica
- Pneumàtica i hidràulica
Metodologia
- Les classes de forma ordinària, tant teòriques com de desenvolupament de projectes, es portaran a terme a l’aula de tecnologia de segon cicle.
- A cada trimestre es realitzarà un part del projecte de curs. Una hora a la setmana estarà dedicada a desenvolupar les sessions teòriques. A l’altra hora de la setmana es faran, alternativament, les sessions pràctiques a les aules de Tecnologia i d’Informàtica.
- En funció del tipus d’activitat a realitzar es treballarà individualment o en grup.
- Els continguts es desenvoluparan en contextos significatius, partint de l’entorn proper de l’alumnat i de les situacions quotidianes. D’altra banda, caldrà que l’alumnat participi, es plantegi preguntes i resolgui els problemes que se’ls puguin anar plantejant, amb un esperit d’interès, curiositat i implicació en les tasques a realitzar.
- Totes les activitats proposades, segueixen l’esquema: recerca d’informació, elaboració d’informació, presentació i un aparat d’ampliació anomenat "repte". En totes elles l’alumne té els criteris de valoració emprats.
- Preferentment les activitats es realitzen en format online amb terminis de presentació establerts
- Es faran servir diferents fonts d’informació i recursos TAC amb la finalitat de buscar, analitzar, seleccionar i treballar la informació.
Material
Tot el mateial de referència de l'alumne es troba en un curs tancat de moodle. A l'inici de curs es facilitaran les claus d'accés per tal que l'alumne es pugui matricular.
Les altres fonts són:
- Canal TecnoClips (www.youtube.com/user/Tecnoclips)
- Blog de tecno (www.e-tecno.blogspot.com.es/)
Pel que fa al material l’alumne haurà de portar a classe els següents materials:
- Portàtil.
- Fulls DIN A4 blancs, llapis, bolígraf, goma
- Aquells materials que s’indiquin per a la realització del projectes constructius proposats.
- L’alumnat també disposarà del material i eines de l’Aula de Tecnologia
Avaluació
S’avaluaran els següents apartats:
- Treballs (40 %):
- Dossiers i treballs d’investigació.
- Projectes.
- Sortides programades.
- Comentaris de text i documentals
- Activitats
- Carpeta d'aprenentage (45 %):
- Aula (15 %):
- Assistència i puntualitat a classe.
- Preguntes fetes.
- Ordre i pulcritud de la llibreta.
Es tindrà molt en compte el factor temporal, es a dir el moment en el que l’alumne ha de presentar la seva feina. Els treballs donats fora de termini podran no ser tinguts en compte, o ésser qualificats amb un 5 com a màxim.
Les còpies, fotocopies o altres formes de presentar com a propis treballs que no ho son tindran automàticament un zero com a qualificació