XV Jornada anual Xarxa Competències Bàsiques

Categoria: Notícies Escrit per Neus Batlle Vist: 483

La necessitat de canvi del sistema educatiu porta els equips docents a reflexionar i qüestionar-se com hauria de ser aquest canvi per millorar els aprenentatge de tot l’alumnat. L’Institut Europa ha iniciat aquest curs una formació en el marc de la Xarxa de Competències Bàsiques de Catalunya per afrontar aquest canvi, i ha portat a la pràctica el treball per projectes.

La Missió Europa va ser la pionera del canvi a l’Institut durant el segon trimestre d’aquest curs i, tenint en compte que va ser una experiència molt positiva, la seva segona part ha protagonitzat el tercer trimestre. La particularitat del nostre projecte, dut a terme amb l’alumnat de segon d’ESO, és que es tracta d’un projecte gamificat: l’alumnat no només treballa de manera competencial resolent situacions sinó que a més ho fa en forma de joc. Jocs de pistes, “Cluedo en viu”, fer de professors, fer d’actors, desxifrar missatges o participar en un Got talent són alguns dels reptes que han hagut de superar. Tot plegat, és clar, adaptat al seu moment d’aprenentatge. Les ciències, el català, la història, l’anglès, la música... han format part del nostre projecte. I també hem tingut un dron, un frare o un segrest.

L’equip de l’Europa ha iniciat aquesta aventura amb molt d’interès i, un cop feta la valoració d’aquesta primera experiència, treballarà per anar implementant aquesta nova metodologia de treball per projectes, ja sigui de forma gamificada o en altres formats.